Voorbeelden van acties

Met het opstarten van een eigen geldinzamelactie maak je de kans nog groter dat het doelbedrag van het project gehaald wordt. Want wie zou jou nou weigeren te sponsoren als je dat op een goede manier vraagt en ze er iets leuks voor terugkrijgen? Zo kun je ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen jouw club gaan helpen, ook mensen die niet direct iets met jouw club hebben. Als sporter kan je natuurlijk iets sportiefs gaan doen, maar ook een leuke, maffe actie opzetten. Om je op ideeën te brengen vind je hier enkele voorbeelden. 

Algemene actievoorbeelden

Koffie/thee langs de lijn

Verzamel samen met je team thermoskannen, vul ze met koffie en thee, koop plastic bekertjes, melk en suiker en verkoop koffie en thee langs de lijn. De opbrengsten hiervan kun je storten op je actiepagina. Zo creëer je extra betrokkenheid onder de leden, familie en supporters en zorg je dat ze bekend worden met de projecten. Ook kun je hierbij vragen beantwoorden, uitleggen wat precies de bedoeling is en hoe mensen zelf kunnen helpen.

BBQ/Clinic bij de vereniging

Organiseer een BBQ op een thuiszaterdag/zondag op de club voor iedereen die dat leuk vindt. Inschrijfgeld is de kosten van het evenement plus een extra bedrag voor de Steundeclub.nl projecten. Ook op de BBQ/clinic zelf kan nog aandacht worden gevraagd voor de projecten met nog een potje voor mensen die nog wel iets extra’s willen geven. Zij zullen dit echter alleen maar doen wanneer zij begrijpen waar het voor is en zich betrokken voelen bij deze projecten en/of de club.

Social media doorgeefactie

Een simpele en ludieke doorgeefactie via Facebook of Twitter werkt vaak goed. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de ALS Icebucketchallenge. Daag familie en vrienden bijvoorbeeld uit om een foto van zichzelf als ze net wakker zijn op Facebook te plaatsen en vervolgens weer een aantal andere mensen hiervoor te nomineren. Uiteraard is het dan wel belangrijk dat er naast het uploaden van foto’s ook daadwerkelijk donaties worden gedaan op jouw Steundeclub.nl clubpagina. Plaats om deze reden altijd de link van jouw eigen pagina in je Facebookbericht en verzin een actie die echt leuk is om te doen.

Bruiloft/Verjaardag

Vaak is een bruiloft/verjaardag een feest met veel cadeautjes. Erg leuk natuurlijk, maar is het soms niet een beetje te veel? Neem nu het zoveelste peper- en zoutstelletje en die afschuwelijke vaas die je alleen neerzet als de visite langs komt. Zonde! Laat mensen in plaats van het geven van cadeaus geld aan jouw club doneren.

Bierpul sjoelen

Organiseer een bierpul sjoel wedstrijdje in je clubhuis. Maak hier een team actiepagina voor aan waarbij deelnemers zich dan als teamlid kunnen aanmelden. En met hun eigen pagina kunnen ze dan sponsorgeld ophalen.

Nieuwjaarsduik

Laat jezelf sponsoren voor je deelname aan de Nieuwjaarsduik. Denken jouw vrienden en familie dat jij dat nooit zou doen? Dan zijn ze vast wel bereid om daar een leuk bedrag voor neer te leggen. Doe dit samen met je team voor een gezellige dag en een ervaring om nooit meer te vergeten.

Sponsordag

Om geld in te zamelen voor de projecten van jouw vereniging kun je een sponsordag organiseren op je club. Zorg voor mensen die verschillende workshops, clinics en trainingen geven. Het organiseren van een speciale veiling of rommelmarkt kan natuurlijk ook. Probeer zo veel mogelijk mensen hiermee te bereiken, nodig iedereen uit, ook de pers en plan activiteiten voor jong en oud.

Sportieve ideeën

Hardlopen (of fietsen, zwemmen, wandelen, etc.)

Er zijn in Nederland meer dan 600 loopevenementen per jaar. Daag jezelf (en je teamleden) uit en loop 5, 10 of misschien wel een marathon om geld op te halen voor jouw sportclub. Doe bijvoorbeeld mee aan de Dam tot Damloop (16 km), ga voor een (halve) marathon of organiseer zelf een sponsorloop. Vraag aan mensen in je omgeving of zij jou willen sponsoren als je hieraan meedoet. Je kunt eventueel een ludiek pak aandoen, een bepaald attribuut meenemen of een shirt/trui dragen met sponsorlogo’s/-namen erop. 

Benefietwedstrijd

Organiseer met je (voetbal- korfbal- basketbal- volleybal- of trefbal-) team een benefietwedstrijd voor een project van jouw sportclub. Vraag de supporters een bedrag per doelpunt te doneren aan jullie club. Tip: maak ook bij een teamactie per persoon een eigen actiepagina aan. Onze ervaring leert dat de totale donaties dan hoger liggen!

Penalty competitie

Organiseer een penalty/shootout/strafbal/vrije worp competie met je clubgenoten en laat je sponsoren voor elk doelpunt dat je maakt (of elke bal die je tegenhoudt, voor de keepers). Hier zijn natuurlijk variaties op te bedenken, bijvoorbeeld geblinddoekt, met een andere hindernis of een leuke outfit. 

Competitie sponsoring

Laat jezelf en je teamgenoten sponsoren per gewonnen wedstrijd/set of gemaakt doelpunt. Extra motivatie om goed te presteren in de competie én een leuke en makkelijke manier om geld bij elkaar te krijgen voor de projecten van je club.

12 inch raceNaamloos

Wat begon als een grap, is uitgelopen tot een jaarlijks succesvol evenement waar ruim 20.000 bezoekers op af komen. Tijdens de “12 inch race” rij je op de kleinste kinderfiets met luchtbanden van Delft naar Pijnacker. De ludieke outfits maakt dit evenement tot een schitterend spektakel om met je team aan mee te doen.

De handen uit de mouwen!

Restaurant

Tover je huis (of die van je ouders, vriend, vriendin, oma) een avond om in restaurant. Kook de sterren van de hemel en leg je gasten in de watten. Hoe meer jouw gasten genieten, hoe hoger de opbrengst voor jouw club is!

Heitje voor een karweitje 

Een ouderwets heitje voor een karweitje werkt nog altijd. Haal met simpele klusjes geld op voor jouw club. De hond uitlaten, dieren verzorgen, onkruid wieden, auto’s wassen, de barbecue schoonmaken, een middagje helpen in de keuken, het gras maaien, kortom een heitje voor een karweitje. Bij jou in de buurt zijn er vast wel klusjes zoals deze te doen. Vraag in ruil een donatie op je actiepagina. Wie weet kun je hulptroepen optrommelen in vorm van broertjes, zusjes, buurtkinderen, neefjes of nichtjes. Reken maar dat het een super gezellige middag wordt! 

Optreden met muziek/dans/cabaret

Gebruik je talent om geld op te halen voor je sportclub. Speel je gitaar, zing je, of misschien wel allebei, vermaak mensen hiermee op straat, bij de club of binnen je familie en vriendenkring en vraag er een kleine bijdrage voor de projecten van de sportclub voor. Dit is natuurlijk ook leuk om samen te doen! Denk ook aan een huiskamerconcert.

Koekjes/(cup)cakejes/oliebollen bakken

Dsc08793

Kun jij als geen ander koekjes, (cup)cakejes of oliebollen bakken? Of ken je een goed recept voor koekjes of andere lekkere hapjes? Sluit jezelf een middagje op in de keuken en bak je favoriete zoetigheden. Deze kun je verkopen op je school of werk, langs de deur of op je (sport)vereniging. Geef ook een voorraadje mee aan je partner, vader, moeder, vrienden, broer, zus en vraag of ook zij aan de slag gaan voor je! Het geld dat je ophaalt kun je op je actiepagina bij de rest van de donaties zetten. Succes gegarandeerd!

 

Lege flessen ophalen

Ga langs de deuren in de buurt en haal lege statiegeld flessen op. Bij de supermarkt kun je deze inleveren. Stort het geld vervolgens zelf op jouw actiepagina of direct op het project dat je er graag mee wil steunen.

Sportmassages geven

Vind jij het leuk om massages te geven? Richt dan op je club een plek in waar je dit kunt doen, vertel mensen wat je doet en waarom en succes is gegarandeerd! Iedereen vindt een (sport)massage op z’n tijd wel prettig en zeker wanneer het voor de projecten van de club is.

Foto’s maken langs de lijn

Vind je het leuk om foto’s te maken? Pak dan je camera en loop eens een dag rond op de sportclub. Zet je foto’s online en vraag mensen foto’s te kopen of te doneren. Altijd leuk om eens een keer foto’s te hebben van je wedstrijd of een echte teamfoto!

Persoonlijke doelen

Movember/Kaal scheren/Haar doneren

Laat staan die snor en doe mee aan movember! Of vraag mensen geld te geven om jou met een kaal hoofd te zien. Liever lang haar? Laat het groeien totdat je het kunt doneren aan het goede doel. Het geld voor jouw club zamel je natuurlijk in via jouw actiepagina.

Weg met die ongezonde gewoontes Kitkatmm

Gek op chocola? Verslaafd aan koffie? Drink je veel alcohol? Rook je veel? Ga de uitdaging aan om je favoriete eten/drinken te laten staan in ruil voor donaties. Zelf wat kilo’s kwijtraken en ook nog geld inzamelen voor je sportvereniging? Dat is toch een win-win situatie. Zet jouw strijd tegen de kilo’s in om zoveel mogelijk geld op te halen. Doneer per kilo of als het streefgewicht is bereikt.Tip: geef een feestje waarin jouw favoriete eten centraal staat als je actie is voltooid. 

Exit smartphone

Ben jij iemand die vergroeid is met je smartphone? Sta jij erom bekend dat je altijd binnen 15 seconden terug Whatsappt en begint te zweten als de batterij dreigt uit te vallen? Dan is het een leuk experiment om een tijdje telefoonloos door het leven te gaan. Hebben je vrienden er geen vertrouwen in? Dan zijn ze vast niet bang om een hoog bedrag per dag in te zetten op deze bijzondere actie!

Vloek/Stopwoordenpotje

Worden anderen helemaal gek van dat gevloek/die stopwoorden van jou (langs de lijn)? Dan is dit een idee! Zij willen vast wat geld doneren als jij het bijvoorbeeld een week/maand lang volhoudt om niet te vloeken of je stopwoord te gebruiken.